- rozbiorze półtuszy na elementy kulinarne i gastronomiczne,
- przetworzeniu surowców na półprodukty,
- obróbce cieplnej półproduktów,
- prezentacji wyrobów gotowych,
- ocenie organoleptycznej kiełbasy białej, kaszanki, pasztetu i salcesonu.
Młodzież z dużym zaangażowaniem i zainteresowaniem brała czynny udział w procesach tworzenia wyrobów. W niejednym przypadku uczniowie po raz pierwszy widzieli rozbiór tuszy wieprzowej na elementy i tworzenie przepysznych, pachnących wyrobów wędliniarskich.
Efekt końcowy warsztatów odmienił pogląd uczestników szkolenia na temat jakości tradycyjnego wyrobu wędlin, który znacznie różni się od wyrobu przemysłowego. Z pewnością uczniowie szkolenia wykorzystają zdobytą wiedzę w życiu codziennym i zawodowym
Smakowite, pachnące oraz zachwycające składem i wyglądem wyroby wędliniarskie wykonane prze uczniów społeczność szkolna będzie miała możliwość posmakować już 19 listopada 2015 r. podczas „Festiwalu ginących zawodów i ekonomii społecznej”.